PMF - Odsjek za geografiju

Održano predavanje Dejana Nemčića – ‘Hakuna matata – od puta po Africi do osmog kontinenta’

U organizaciji Prirodno-matetmatičkog fakulteta, Geografskog društva u Federaciji Bosne i Hercegovine i HKD-a Napredak, u utorak, 14. maja 2019. godine, upriličeno je predavanje gosta iz Hrvatske, Dejana Nemčića, na temu ‘Hakuna matata – od puta po Africi do osmog kontinenta’. Ovaj magistar i nastavnik geografije u jednoj zagrebačkoj školi je široj javnosti poznat prvenstveno po svom humanitarnom radu i motivacijskim govorima, koje je do sada držao u brojnim prilikama, te je tako učinio mnogo na popularizaciji geografije kao nauke i školskog predmeta, te jačanju svijesti o nekim gorućim problemima savremenog čovječanstva, od kojih svi imaju geografsku dimenziju.

Predavanje koje je uvaženi gost ovom prilikom održao pred gotovo punim amfiteatrom ‘Mladen Deželić’, koji se nalazi u sklopu Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, bilo je bazirano na njegovim dosadašnjim iskustvima, kako u nastavi geografije, tako i sa brojnih putovanja. Posebna pažnja je posvećena inovativnom nastavnom projektu ‘Uživo sa svih kontinenata’, koji podrazumijeva omogućavanje učenicima da virtuelno putuju po cijelom svijetu, a čija vrijednost je prepoznata i izvan geografskih krugova. Pored toga, značajan dio prezentacije je bio usmjeren na predavačeva iskustva iz njegovog humanitarnog djelovanja u Africi.

Usprkos lošim vremenskim prilikama i neobičnom terminu (početak u 18:00 h), predavanju je prisustvovalo više od stotinu zvanica, među kojima su većinu činili studenti geografije, kojima je ovo predavanje prevashodno i bilo namijenjeno. Događaj je završen gromoglasnim aplauzom, a prisutni su izrazili veliko oduševljenje onim što su mogli čuti u toku ovog, za univerzitetski nivo, neobičnog predavanja.