PMF - Odsjek za geografiju

9th International Tourism and Hospitality Management Congress

Deveti po redu međunarodni kongres International Tourism and Hospitality Management Congress (ITHMC) održao se u periodu od 18. do 22. oktobra 2023. godine na Univerzitetu u Sarajevu – Prirodno-matematičkom fakultetu.
Pozdravnim obraćanjima Kongres su otvorili prof. dr. Dušanka Bošković, prorektoresa za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Nusret Drešković, dekan Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta i prof. dr. Edin Hrelja, šef Odsjeka za geografiju Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta.
Uvodničar u ovogodišnji ITHMC kongres bio je prof.dr. Miha Koderman, šef Odsjeka za geografiju Fakultete za humanistične študije Univerziteta Primorska u Kopru. Prof. Koderman je, uz svoje uvodno predavanje pod nazivom “Current Challenges in the Geographical Research on Second Home Tourism – the Slovenian Perspective”, iskazao zadovoljstvo zbog prisustva jednom ovakvom kongresu, navodeći Sarajevo kao svoj drugi najdraži grad.
Kongres je organizovao Odsjek za geografiju Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta sa partnerskim univerzitetima: Univerzitetom Akdeniz i Univerzitetom Muğla Sıtkı Koçman iz Republike Turske, uz tehničku podršku kompanije Zenith Group.
Cilj Kongresa je okupljanje vodećih naučnika i istraživača u oblasti turizma, kako bi podijelili svoja iskustva i rezultate naučnih i stručnih istraživanja koja se direktno ili indirektno odnose na sve aspekte izučavanja turizma i hotelijerstva.
Radovi prezentirani na naučnom skupu, nakon provedenog postupka recenzije, bit će objavljeni u Journal of Tourism and Hospitality Management u izdanju Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta
.