PMF - Odsjek za geografiju

Realizirana posjeta doc. dr. Simona Kerme u okviru javnog raspisa “Mobilnost slovenskih visokoškolskih profesora”

Od 1.4. do 30.6.2022. godine na Odsjeku za geografiju Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta boravio je doc.dr. Simon Kerma sa Univerze na Primorskem, Fakulteta za turistične študije Turistica iz Republike Slovenije. Dolazak kolege doc.dr. Simona Kerme je realiziran uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije, a u okviru javnog raspisa Mobilnost slovenskih visokoškolskih profesora. Dr.sc. Kerma je boravio na Odsjeku u svojstvu gostujućeg profesora, pri čemu je u okviru svog boravka aktivno sudjelovao u realizaciji sljedećih aktivnosti:

Direktne i indirektne pedagoške aktivnosti – Navedene aktivnosti su podrazumijevale izvođenje predavanja, vježbi, konsultacija, te učešće u provjeri znanja studenata kroz parcijalne ispite i ocjenjivanje studentskih projekata i seminarskih radova studenata iz predmeta Turističke regije svijeta na studijskom smjeru Turizam i zaštita životne sredine. Također, dr. Kerma je učestvovao u izvođenju terenske nastave za studente III godine studijskog smjera Turizam i zaštita životne sredine. U okviru pedagoških aktivnosti, dr. Kerma je sudjelovao u praćenju rada mentora završnih radova na I i II ciklusu studija na studijskom smjeru Turizam i zaštita životne sredine.

Projektne aktivnosti – U okviru navedenih aktivnosti, doc.dr. Simon Kerma je aktivno sudjelovao u izradi bilateralnog projekta tehnološke saradnje pod nazivom “Komparativna analiza održivog razvoja turizma u zaštićenim područjima Bosne i Hercegovine i Slovenije”. Također, tokom boravka na Odsjeku, obavljeno je više razgovora sa kolegom Kermom o potencijalnoj saradnji na budućim naučno-istraživačkim projektima između dvaju zemalja.

Naučno-istraživačke aktivnosti – Doc.dr. Kerma je izvršio pisanje dijelova poglavlja naučne monografije pod nazivom “Komparativna analiza održivog razvoja turizma u zaštićenim područjima Bosne i Hercegovine i Slovenije”. Izvršeni su dogovori za pisanje zajedničkih budućih naučno-istraživačkih radova, te učešća na naučnim skupovima koje organizuju Odsjek za geografiju Univerziteta u Sarajevu Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakultet za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem. Nadalje, dr. Kerma je izvršio detaljne terenske opservacije zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini, kao i ostala relevantna istraživanja koja su bitna za njegov naučno-istraživački rad.

Ostale aktivnosti kolege Kerma uključile su promociju studijskih programa Odsjeka za geografiju u srednjim školama u Bosni i Hercegovini, te programa međunarodne mobilnosti između Odsjeka za geografiju Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta boravio je doc.dr. Simon Kerma sa Univerze na Primorskem, Fakulteta za turistične študije Turistica. Također su započeti razgovori na temu ispitivanja mogućnosti pokretanja zajedničkih studijskih programa na II i III ciklusu studija Odsjeka za geografiju Univerziteta u Sarajevu Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem. Nadalje, dr. Kerma je aktivno participirao u pripremi zajedničkih profesionalnih ekskurzija, odnosno terenske nastave studenata iz Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i obratno, te je s tim u vezi sačinjen inicijalni plan realizacije terenske nastave studenata iz Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji krajem aprila 2023. godine, nakon čega je planiran boravak studenata iz Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Posebno značajan segment boravka dr. Kerme na Odsjeku za geografiju uključio je upoznavanje i ostvarivanje izvrsne saradnje sa ambasadorom Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, te je u tom smislu razgovarano o podršci ambasade Republike Slovenije budućim naučno-istraživačkim projektima dvaju zemalja.

Doc. dr. Simonu Kermi želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem radu i nadamo se nastavku naše uspješne saradnje i u budućnosti.